Skip to main content

Domowy budyń czekoladowy z dodatkami

Nie ma to jak domowy budyń, bez dodatków o egzotycznie brzmiących nazwach – tylko mleko, żółtko i mąka ziemniaczana. Przygotowanie tego deseru zajmie Wam nie więcej niż kwadrans, a smak jest nieporównywalnie lepszy od budyniu z torebki.

Do przygotowania budyniu zaproście dzieci, tylko uwaga na znikającą czekoladę! 😉 Spróbujcie, bo to naprawdę łatwe!

Składniki:

  •  2 szklanki (500 ml) mleka 3,2%
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • pół tabliczki drobno posiekanej gorzkiej czekolady (50g) 70%
  • 2-3 łyżki cukru
  •  1 łyżka masła

Dodatki:

  •  śmietana kremówka 30%
  • maliny (najlepiej świeże)
  • świeże listki mięty
    Z powyższych składników przygotujecie 4 porcje budyniu.

Przygotowanie:

Mleko dzielimy na dwie porcje. Jedną szklankę przelewamy do miseczki, dodajemy mąkę, kakao, cukier oraz żółtka. Zawartość miseczki dokładnie mieszamy trzepaczką, by nie pozostawić ani jednej grudki. Drugą szklankę wlewamy do garnka i zagotowujemy z masłem.

W gotującym się mleku rozpuszczamy posiekaną gorzką czekoladę, a następnie powoli wlewamy zawartość miski z wymieszanymi wcześniej składnikami. Przykręcamy ogień do minimum i cały czas mieszając trzepaczką, doprowadzamy do zagotowania. Mieszamy w ten sposób około minuty aż budyń zgęstnieje.

Gotowy budyń rozlewamy do przepłukanych zimną wodą pucharków lub słoiczków. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem w dużej misce. Nakładamy na wierzch przestudzonego budyniu i dekorujemy malinami oraz listkami mięty. Gotowe! Prosty, smaczny i całkiem zdrowy deser. Można go jeść na ciepło i na zimno – jak kto lubi.

Smacznego!

 width=