Skip to main content

Minipizze, przepis na rodzinny wieczór

Wypróbujcie go u siebie w domu i przekonajcie się, jak pyszne efekty może nieść ze sobą wspólna zabawa w kuchni.

SKŁADNIKI NA CIASTO

  •  250 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 125 g wody
  • 2-4 g soli
  • 2-4 g cukru
  • 1 łyżka oliwy

SKŁADNIKI NA PIZZĘ:

  • 250 g passaty (przecier pomidorowy)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 150 – 300 g tartej mozzarelli (w zależności od Waszego gustu)
  • 100 g salami
  • rukola
  • przyprawy: suszone oregano, suszona bazylia, sól

Wybierzcie te dodatki, które lubicie najbardziej lub przygotujcie mini pizze w różnych wersjach smakowych. Świetnie sprawdzi się również szynka parmeńska z dodatkiem zielonych oliwek i kawałkami sera pleśniowego. Dajcie się ponieść kreatywności 🙂

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od przygotowania ciasta na pizzę. Drożdże rozpuść w wodzie z cukrem, a następnie dodaj je do mąki wymieszanej z solą. Całą masę dokładnie wymieszaj i wyrabiaj ciasto do czasu aż będzie gładkie. Następnie dodaj oliwę i ponownie ugniataj. W momencie, gdy ciasto przestanie kleić się do rąk, oznacza to, że jest gotowe. Teraz możesz włożyć je do miski i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.

W międzyczasie wlej passatę do miseczki i dodaj do niej przyprawy: oregano, bazylia oraz sól, a następnie wymieszaj. Jest to najlepszy i najszybszy sposób na przygotowanie sosu do pizzy – ten wychodzi znacznie lepszy niż gotowy sos kupiony w sklepie.

Po upływie godziny wyjmij ciasto z miski i podziel je na 8 mniejszych kulek (każda z nich będzie miała po okolo 50g i będzie stanowiła spód do naszej mini pizzy). Każdą z kulek rozwałkuj w taki sposób, aby ciasto było jak najcieńsze, ma wręcz sprawiać wrażenie, że się przerwie.

Na rozwałkowane ciasto nałóż przygotowany sos i rozprowadź go równomiernie po całej pizzy. Następnie nałóż kolejne składniki zaczynając od mozzarelli.

Nagrzej piekarnik do 250 stopni. Gdy osiągnie swoją temperaturę włóż pizzę (na jednej blasze zmieścisz dwie mini pizze) i piecz przez około 8 minut do czasu aż brzegi lekko się zarumienią. Gotową pizzę posyp rukolą i gotowe!

Mamy nadzieję, że nasza propozycja przypadnie Wam do gustu.

Smacznego!

 width=