Skip to main content

Pieczone frytki z batatów

Bataty są bogatym źródłem likopenu oraz beta-karotenu, a na dodatek świetnie nadają się na frytki. Pieczone w piekarniku będą mniej kaloryczne, ale równie smaczne, co tradycyjne frytki z ziemniaków.

Można je przyprawić klasycznie na słono lub na słodko: cynamonem albo kardamonem. Wypróbujcie koniecznie, ich przygotowanie jest bajecznie proste!

Składniki:

  •  2 duże bataty
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • sól i pieprz
  • zioła: suszona słodka papryka lub tymianek i rozmaryn

Sos pomidorowy:

  • 200 g fety półtłustej
  • 5 łyżek jogurtu 1,5 % tłuszczu
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Bataty dokładnie umyj i obierz, a następnie pokrój w równej grubości słupki. W dużej misce wymieszaj olej lub oliwę z solą i przyprawami.Wrzuć pokrojone bataty do miski i dokładnie wymieszaj z tłuszczem tak, by warzywa były równomiernie pokryte przyprawami – na pewno Twoje dziecko Ci w tym pomoże 🙂

Wysyp zawartość miski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłóż w miarę równomiernie i piecz w piekarniku w temperaturze 220 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 20 do 25 minut.

Sprawdzajcie co jakiś czas, czy się za mocno nie przypiekają! Do frytek warto przygotować prosty pomidorowy sos. Ser feta miksujemy z odrobiną jogurtu i dodajemy do niego obrane ze skóry oraz pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy pieprzem i solą.

Prawda, że proste? A do tego smaczne i zdrowe! Mamy nadzieję, że daliście się przekonać 😉

Smacznego!

 width=