PUSZYSTE PANCAKES – śniadanie na słodko

Dzieciaki uwielbiają gotować i bardzo szybko się uczą. Bo w końcu nie ma nic przyjemniejszego niż pożytecznie się wybrudzić w kuchni 😉 Zachęcajcie je do gotowania, to wspaniała zabawa dla dzieci i dla Was!

SKŁADNIKI:

  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej (polecamy olej kokosowy)
  • ulubione owoce i płatki migdałów (do dekoracji)

Z tych proporcji przygotujecie około 24 sztuki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W pierwszej kolejności przygotuj dwie miski. Do pierwszej z nich dodaj: jogurt naturalny,cukier wanilinowy oraz jajka. Wymieszaj składniki, dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj.

Do drugiej miski wsyp pozostałe suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj.

Następnie przelej wszystkie składniki z pierwszej miski i całość delikatnie wymieszaj rózgą do momentu utworzenia jednolitej masy.

Ciasto gotowe! Przechodzimy do smażenia.

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Wystarczy ją delikatnie natłuścić, rozprowadzając olej ręcznikiem papierowym Velvet. Następnie nałóż po dwie łyżki przygotowanego ciasta, tworząc w ten sposób jeden placuszek. Pancake smażymy po 1 – 2 minuty, do czasu aż się zarumieni. Po tym czasie przewracamy go delikatnie na drugą stronę łopatką i ponownie smażymy.

Gotowe placuszki podaj z ulubionymi dodatkami, np. dżemem czy syropem klonowym. Możesz wykorzystać pokrojone owoce oraz płatki migdałów, aby stworzyć dekorację przypominającą sówkę. My do jej stworzenia wykorzystaliśmy banany, truskawki oraz borówki, ale w kuchni nie ma ograniczeń. Puśćcie wodze fantazji!

Mamy nadzieję, że wspólne gotowanie stanie się Waszą tradycją, bo już za tydzień przygotujemy dla Was kolejny przepis 🙂

Smacznego!