Tosty francuskie na słodko

Leniwe wspólnie śniadania to kolejna okazja do tego, by zachęcić dzieci do gotowania. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste, a smak nieodmiennie kojarzy się z beztroską i wakacjami.

Inną zaletą jest to, że można w tym przepisie wykorzystać czerstwe pieczywo i nauczyć dzieciaki niemarnowania żywności. Ręczniki papierowe Velvet udzielą Wam dodatkowego wsparcia 😉

Składniki:

  • 1 bułka paryska
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • masło klarowane
  • owoce sezonowe, cukier puder lub syrop klonowy

Przygotowanie:

W głębokim talerzu roztrzep widelcem jajka z mlekiem i cukrem. Pokrój bułkę na średniej grubości kromki i dobrze nasącz je jajkiem z mlekiem (uważaj, by bułka nie rozmiękła!).

Postaw patelnię na średnim ogniu i rozprowadź po całej jej powierzchni 3 łyżki masła. Jak tylko masło się rozgrzeje, połóż nasączone kromki i smaż ok. 2 minuty z każdej strony do momentu, w którym bułka ładnie się zarumieni. Gotowe tosty przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym Velvet, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Przed usmażeniem kolejnej porcji, wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym i rozpuść nową porcję masła.

Jesteśmy przekonani, że dzieciom bardzo przypadnie do gustu takie sobotnie śniadanie, szczególnie przy rodzinnym seansie filmu “Tost. Historia chłopięcego głodu” 🙂

Tosty podawaj z cukrem pudrem lub syropem klonowym przybrane ulubionymi sezonowymi owocami.

 

Dowiedz się więcej o produktach z artykułu

Przeczytaj również