Skip to main content

Wielkanocne muffinki czekoladowo-owsiane

Oprócz tradycyjnych wielkanocnych mazurków i bab drożdżowych, na świątecznym stole nie może zabraknąć cudownie zdobionych muffinków. Dzieciaki będą zachwycone i z pewnością pomogą w przygotowaniu kreatywnych przybrań.

Wyczarujcie z nimi pyszne słodkości z piankowymi zajączkami, czekoladowymi jajeczkami i wiosennymi kwiatami. Tak ładne, że aż trudno się im oprzeć!

Składniki na mufiinki:

  • 1/5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli

Składniki na krem:

  • 200 ml śmietany 36%
  • 350 g serka mascarpone
  • 150 g białej czekolady
  • barwniki spożywcze (różowy i fioletowy)

Składniki na dekoracje:

  • wiórki czekoladowe
  • jajeczka czekoladowe w cukrowej skorupce
  • wiórki kokosowe
  • pianki marshmallow
  • listki mięty
  • cukrowe perełki

Z powyższych składników przygotujecie 12 muffinek.

Sposób przygotowania:

W jednej misce połącz suche składniki, a w drugiej zmiksuj jajko, mleko, olej i jogurt.
Do mokrych składników dodawaj porcjami suche składniki cały czas mieszając.
Gotowe ciasto nałóż łyżką do papierowych foremek. Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 min. Podgrzej śmietanę i rozpuść w niej białą czekoladę. Pozostaw do czasu aż masa wystygnie, a następnie przy pomocy miksera połącz ją z serkiem mascarpone. Gotowy krem możesz zabarwić barwnikiem spożywczym w proszku lub żelu.

Dekoracja „Gniazdka”

 width=

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką, czyli specjalną końcówką do wyciskania ozdób oraz nadzienia, w tym przypadku w kształcie z amkniętej gwiazdki. Okrężnym ruchem nakładamy krem na muffinkę tworząc ptasie gniazdko. Następnie posypujemy wiórkami z mlecznej czekolady i dekorujemy czekoladowymi jajeczkami.

Dekoracja „Zajączki” 

 width=

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką okrągłą lub gwiazdką , następnie nakładamy go na muffinkę, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy piankami marshmallow oraz małym jajeczkiem.

Dekoracja „Piwonie i hortensje”

 width=

Krem dzielimy na dwie porcje, do jednej dodajemy różowy barwnik, a do drugiej fioletowy. Różowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką płatek kwiatowy, nakładamy krem od środka muffinki drobnymi płatkami dookoła i dekorujemy piwonię listkami mięty. Hortensje przygotowujemy z fioletowego kremu przy użyciu tylki gwiazdka zamknięt a. Na wierzch układamy cukrowe perełki.

Życzymy Wam świąt radosnych, kolorowych i wesołych jak nasze muffinki oraz samych pyszności na Wielkanocnym stole 😉